Apneja, gušenje u snu – uzrok, simptomi i lečenje

Gušenje u snu je dosta česta pojava, a medicinski termin za ovaj poremećaj spavanja jeste apneja. Apneja spada u prilično ozbiljne poremećaje spavanja jer tada dolazi do prestanka disanja.

Ovaj poremećaj se može prepoznati po glasnom hrkanju i po osećaju umora čak i nakon lepo prospavane noći. Ljudi često nisu ni svesni da imaju ovaj poremećaj, pa zato i ne počnu lečenje na vreme. Ipak, znajte da ovaj poremećaj nije nimalo naivan i da može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema i komplikacija.

U ovom tekstu ćete saznati nešto više o ovom poremećaju, o tome zašto se javlja i koji su mu simptomi.

Takođe, reći ćemo vam na koji način se gušenje u snu može lečiti i koja metoda je za vas najbolja. Ako i sami imate ovaj poremećaj ili ako neka vama bliska osoba pati od apneje u snu, onda bi svakako trebalo da pročitate ovaj tekst.

Uzroci

Pre nego što pređemo na uzroke apneje u snu, moramo reći da postoje dve vrste apneje, a to su opstruktivna i centralna apneja. U zavisnosti od toga koja vrsta apneje je u pitanju, zavisiće i uzroci vašeg gušenja u snu. Opstruktivna apneja je češći vid ovog poremećaja i jedan od najopasnijih poremećaja spavanja uopšte. Do nje dolazi usled opuštanja mišića grla i usled zatvaranja disajnih puteva. Dakle, opuštaju se svi mišići zaduženi za krajnike, grlo, jezik i meko nepce pa se samim tim sužava disajni put i vi niste u mogućnosti da udahnete dovoljnu količinu vazduha. U tom slučaju mozak neće dobiti dovoljnu količinu kiseonika, pa ćete se verovatno u jednom momentu naglo trgnuti iz sna. To je dobro, jer tada možete ponovo otvoriti put za disanje i disati normalno.

Međutim, to buđenje je toliko kratko i ujutru ga se verovatno nećete ni sećati. Može se desiti da do tog naglog buđenja dođe nekoliko puta u toku noći. Posledica toga je da vi svakako nećete imati miran i dubok san, pa ćete se sutradan osećati umorno i pospano. Opstruktivna apneja je praćena glasnim hrkanjem.

Sa druge strane, centralna apneja u snu je dosta ređi oblik i do nje dolazi onda kada mišići koji regulišu disanje ne dobijaju odgovarajuće signale od mozga. Takođe, i ovde dolazi do buđenja za vreme spavanja i tada ćete najverovatnije imati problema sa disanjem. Centralna apneja je praćena hrkanjem i pospanošću narednog dana.

Simptomi

Simptomi opstruktivne i centralne apneje su dosta slični, tako da će vam biti potrebna stručna pomoć da biste utvrdili o kojoj vrsti gušenja u snu je reč. Najčešći simptomi ovih poremećaja u snu su glasno hrkanje, prestanak disanja u toku spavanja, kao i velika pospanost i umor narednog dana. Pošto smo rekli da je naročito kod opstruktivne apneje teško setiti se buđenja u toku noći, o prestanku vašeg disanja mogu da govore samo osobe koje su bile pored vas dok ste spavali.

Pri naglom buđenju uglavnom dolazi do otežanog disanja, što smo već spomenuli kada je bilo reči o centralnoj apneji. Još neki od simptoma gušenja u snu su nesanica u večernjim satima, suva usta i bolovi u grlu nakon buđenja, kao i česte jutarnje glavobolje.

Lečenje

Ukoliko se ne leči na vreme, opstruktivna apneja može da dovede do raznih kardiovaskularnih oboljenja pa čak i do smrti. Ova bolest može takođe da izazove i razne metaboličke, ali i psihičke poremećaje. Ne postoji neki konkretan i univerzalan lek koji bi mogao da pomogne u lečenju ovog poremećaja, ali postoje razni načini i terapije koji mogu biti od koristi.

Ukoliko sumnjate da imate apneju i ako primetite bilo koji od simptoma ovog poremećaja, morate se obratiti vašem lekaru. Medicinska pomoć je neophodna, a terapija će zavisiti od toga koliko je apneja ozbiljna. Ukoliko je u pitanju neki blaži slučaj apneje, onda će biti dovoljno samo da malo promenite stil života. To može značiti da treba da izbegavate alkoholna pića, pušenje ili da izgubite na težini.

Dokazano je da se apneja češće javlja kod osoba koje imaju višak kilograma jer masno tkivo može vremenom da se nagomila i da suzi disajne puteve. Upravo zato lekari gojaznim osobama koje imaju apneju preporučuju da smanje kilažu na prvom mestu. Ako je u pitanju patološka gojaznost, onda se čak hirurškim putem mora redukovati telesna težina.

Lekar vam može dati i neke praktične savete u ovom slučaju, kao na primer da spavate na boku i da odlazite na spavanje približno u isto vreme svako veče. Dokazano je da promena položaja u toku spavanja može u velikoj meri da pomogne u lečenju apneje. U ovu svrhu se često primenjuje metoda koja se zasniva na upotrebi obične teniske loptice, ali pre toga se mora utvrditi da je u pitanju takozvana pozicionalna apneja.

Postoje i određeni aparati koji se koriste u slučaju težih slučajeva ovog poremećaja. Na primer takozvani CPAP, što u prevodu znači kontinuirani pozitivni vazdušni pritisak. Ovaj metod podrazumeva primenu aparata za ,,isporučivanje“ vazduha koji širi disajne puteve i čini ih prohodnim. Takođe, postoje i razne oralne proteze koje su sve više u upotrebi. To se sve uglavnom odnosi na lečenje opstruktivne apneje, dok se za lečenje centralne apneje prvo moramo fokusirati na lečenje primarnih uzroka ove bolesti.

Danas na tržištu postoje razne sprave, aparati, masti i sprejevi koji navodno mogu da pomognu u izlečenju apneje. Nažalost, većina ovih preparata vam ne može biti od koristi. Ukoliko ih redovno koristite, moguće je da će vam se privremeno proširiti nosni kanali i da će se smanjiti zapušenje u disajnim putevima.

Takođe, moguće je da ćete znatno manje hrkati, ali uglavnom nijedan od ovih preparata i sprava vam neće pomoći da trajno izlečite apneju.

Kada je u pitanju lečenje apneje, treba spomenuti i elektrostimulaciju nerava koja može biti od velike pomoći jer održava gornje disajne puteve pod kontrolom. Još uvek se radi na detaljnom istraživanju ove metode.

Ukoliko se nijedan od tretmana lečenja ne pokaže kao efikasan, potrebno je hirurško lečenje. Intervencije koje se najčešće vrše su nazalna rekonstrukcija i faringo plastika, a kod dece se radi takozvana tonziloadenektomija. U najtežim slučajevima mora se raditi takozvana traheotomija, koja podrazumeva da se otvara dušnik.

Kod lečenja apneje je najvažnije da se uzme u obzir indivdualno svaki pacijent i specifičnosti njegovog poremećaja.

Rezime

Kao što ste mogli videti u ovom tekstu, gušenje u snu ili apneja je jedan od najčešćih poremećaja spavanja. On podrazumeva prestanak disanja u toku sna. Glavni simptomi ovog poremećaja su hrkanje, buđenje u toku noći i osećaj iscrpljenosti i pospanosti narednog dana. Kao što smo rekli, postoje dve vrste apneje, a to su opstruktivna i centralna apneja.

Uzroci nastanka ovog poremećaja su opuštanje mišića u grlu i sužavanje disajnih puteva, usled čega do našeg mozga ne dolazi dovoljno kiseonika. Zbog toga u toku sna dolazi do trzanja i do buđenja u toku noći, kojeg najčešće sutradan nismo ni svesni.

Postoje razni načini lečenja apneje, u zavisnosti od toga da li je u pitanju blaži ili teži slučaj ovog poremećaja. Nekada je dovoljno samo promeniti stil života i loše životne navike, dok je u drugim slučajevima potrebno koristiti razne aparate, oralne proteze ili se čak podvrgnuti hirurškoj intervenciji.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da će vam sada biti lakše da prepoznate simptome ovog poremećaja. Imajte na umu da je neophodno da se javite lekaru ukoliko primetite bilo koji od simptoma. Ukoliko se neadekvatno leči, gušenje u snu može još više da se pogorša.

Sponzorisano:

loading...
Loading...